maanantai 3. lokakuuta 2011

Hyvän mielen tottiksia

Viikonloppuna oli ohjelmassa siivousta kotona ja perunannostoa porukoilla. Koirat pääsi tekemään tottiksen Viihdekeskuksella. Olen nähtävästi lunastanut lupaukseni ja vähän höllentänyt treenitahtia... Sulo ehkä tarvitsisi sen palauttavan jäljen+esineruudun ennen talviunille ryhtymistä, mutta ainakin jälkimmäiseen tarvittaisiin kaverin apua. Tosin palauttava ei enää yli viikko kokeesta ole ehkä oikea termi... Ja Liinan treenitahtia nyt sinällään ei ole muuta syytä höllentää kuin pimenevät illat ja omistajan laiskuus. No mutta.

Ensinnä sanottava, että ne meidän treenit oli kyllä tosi hyvät. Sitä ennen käytiin koko porukalla lenkillä lähimetsässä (Kromi oli myös mukana), kohdattiin vieras koirakin, ja selvittiin ohituksesta ihan kunnialla. Tein lyhyitä pätkiä Sulon ja Liinan kanssa, yhtä asiaa kerrallaan, vuorotellen. Sulo teki metristä hyppyä, liikkeestä maahanmenoja, seuraamisen käännöksiä, noudon ja eteenmenon. Liina teki A-estettä, takapäänkäyttöä paikalla käännyttäessä (vasemmalle) pariin otteeseen sekä liikkeestä maahanmenoja.

Sulon treeneistä:
Ajattelin metrisellä tehdä takaisinhyppyjä jättämällä Sulon esteen taakse ja menemällä itse toiselle puolen, mutta oli liian vaikea harjoitus Sulolle. Joten tehtiin vain vauhtia ja motivaatiota, juoksin vierellä ja heitin lelun Sulon hypättyä. Ihan hyvä ottaa nyt nämä metriset tehokuurille, jotta saadaan Sulolle itseluottamus niiden suhteen kohdilleen. Muistaakseni tehtiin yksi onnistunut takaisinhyppy loppuun.

Noudon ja eteenmenon tein samassa; ensin jätin Sulon makuuseen ja kävin viemässä eteenmenopalkan (pallon jätettyäni Sulo-sika nousi! Jouduin siis tekemään korjaavan jätön), sitten tehtiin nouto, ja sitten eteen. Sulo palautti laukalla! Tämä tosin vaati allekirjoittaneelta vähän hihhulointia siinä palautusvaiheessa. Eteenmenossa meni suoraan ehkä 20 metriä, sitten alkoi tarkistelemaan kiviä, ja mutkitteli. Täytyy nyt vain muistaa tehdä näitä joka treenissä, että se eteenmeneminen jää selkärankaan.

Käännöstreenit oli hyvät, Sulo työsti hienosti. Maahanmenoissa alkoi ennakoimaan lelupalkkaa, eikä malttanut painaa kyynäriä alas. Tähän treeniin ehkä tarvitsee ylimääräisen silmäparin katsomaan. Mutta uskoisin, että saadaan maahanmenoihin nopeutta noilla nopeilla palkkauksilla, ainakin vähäsen, varmaankin ollaan vaan tehty liian paljon kokeenomaisia maahanmenoja.

Liina:
Liinan A-este on siinä vaiheessa, että se menee hyvin ja innolla, kun minä juoksen mukana, tai ylipäänsä olen näkyvissä, mutta heti, jos katoan näkyvistä, se kiertää esteen. Toivottavasti toistot auttaa tähän. Nyt tein niin, että jäin esteen kohdalle, annoin yli-käskyn, ja kun Liina lähti, etenin itse. Jos menin niin pitkälle esteen taakse, ettei Liinalla ollut minuun näköyhteyttä, se kiersi. Huomasin myös, että Liinan vire laski kuin lehmänhäntä, kun ei tullut onnistuneita toistoja. Liinan kanssa on siis äärettömän tärkeää huolehtia vahvistetiheydestä, jotta se jaksaa työstää!

Anna kertoi Susanna Korrin neuvoneen takapäänkäyttöön harjoituksen, jossa koiraa imuutellaan ohjaajan kääntyessä paikoillaan vasemmalle, samalla työntäen palkkaa taaksepäin, mikä tavallaan pakottaa koiraa oikeaan asentoon. Kokeilin tätä, palaten siis imuutusvaiheeseen. Ja piru vie, tämähän toimi! Tein muutaman toiston imuutellen, ja sitten Liina osasi tehdä samaa ilman apua! Hitsi vieköön! Innostuin, ja testasin lyhyen seuraamispätkän yhteydessä, ja taas se toimi! Voisiko siis olla, että Liina hoksasi homman jujun tällä? Sormet ja varpaat ristissä seuraaviin treeneihin - kokeilin samaa myös sunnuntaina, ja homma onnistui hienosti...

Liikkeestä maahanmenoja pallopalkalla. Onnistuivat hyvin. Ilmeisesti liikkeen oletusarvo kasvoi taaksepäin lentävän narupallon kanssa? Ja kiitos ja kumarrus Gappayn narupallon kehittäjälle - ne kovat täyskumiset eivät ole mitään kunnolla koiran suussa purtaessa lössähtävän pallon rinnalla; näitä Liinakin kantaa mielellään ja ylpeänä.

Tänään vielä Killerillä tokoryhmä, jota ennen treenattiin Sulon ja Liinan kanssa keskenämme. Lisäksi molemmat teki paikkamakuun Lakulle häiriönä. Sulo teki vähän seuraamista, noutoa, kaukokäskyjä, luoksetulon pysäytyksiä ja seisomaan jäämistä juoksusta ja eteenmenon. (Olen siis taas aktivoitunut ajatukseen Sulon ilmoittamisesta tokon avoimeen luokkaan.) Liinalle seuraamista, etenkin niitä käännöksiä vasemmalle, noudon palautuksia ja luoksetulo. Sulo teki pari palautusta laukalla! Kaukokäskyt onnistuivat hyvin; palkkailin lelulla. Luoksetulon pysäytyksiä lyhyellä matkalla. Juoksusta seisomaan jäämisiä ei oltu aiemmin tehty, nyt on, vähän hitaammasta vauhdista piti aloittaa. Liina tuppasi käännöksissä edistämään, 90 asteen käännökset vasemmalle meni kuitenkin aika kivasti. Noudon palautuksia tehtiin siten, että ensin palkkailin pelkästä istumisesta ja kapulan pitämisestä, ja hyvin se jaksoi pitää. Palautuksen se teki ekalla yrittämällä ravilla, toisella laukalla. Luoksetulon teki vauhdilla. Kiva maku jäi tänpäiväisestäkin tekemisestä.

Vielä muutama kuva viikonlopulta.

Sulo ja Liina tykkää yhä nukkua vierekkäin

Aamulla rannalla Kromi, Liina ja Sulo

Sulo ja Liina odottaa allekirjoittaneen isää

Rankka viikonloppu takana - ruokaa odottaessaankin kun nukahtaa...

1 kommentti: