sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Avo 3

Projekti ykkösen(-ten) metsästys jatkuu. Tänään Sulon kanssa tokokokeissa Keuruulla, tuomaroimassa Mauri Pehkonen. 3-tulos ja 126 pistettä.

Paikkamakuu, 8 p. Sulo ei keskittynyt minuun lainkaan kehään mentäessä, jouduin antamaan kaksi käskyä. Otti makuun rennosti ja pysyi. Kaksi koiraa oli noussut paikkamakuuryhmässä.

Seuraaminen, 8 p. Tämä meni hyvin. Sulo seurasi koko kaavion kuten osaa, alussa tuli parissa kohtaa piip. Tästä ei tuomari tykännyt. Mutta on Sulo pahempaakin esittänyt. (Hieman ehkä mietitytti se, millä kriteereillä seuraamista arvostellaan - 9 pistettä seuraamisesta irtosi avoimessa suorituksella, jossa koira ei vilkaissutkaan ohjaajaa koko kaavion aikana. Eipä sillä tietenkään, että muiden saamat pisteet olisi meiltä pois, mietin vain pisteiden kerääntymistä suhteessa omaan näkemykseeni ihannesuorituksesta...)


Maahanmeno seuraamisesta, 9 p. Pistevähennys lähti alun piippaamisesta. Muutoin moitteeton.

Luoksetulo ja pysäytys, 5 p. Lähti vauhdilla ja pysähtyi ehkä metrin päässä musta. Ihme että antoi pisteitä tästä. Vähän olin hämilläni tästä, sillä vaikka Sulon pysäytykset ei mitään huippunopeita ole olleet viime aikoina, niin se on kuitenkin pysähtynyt.

Seisominen seuraamisesta, 0 p. Sulo meni maahan. Käskytin ehkä eri äänensävyllä kuin treeneissä? Tätäkään virhettä ei ole aikoihin nähty, mutta näin se nyt meni.

Nouto, 7 p. Ei ollut musta näin huono, tai siis, vertaan tietysti siihen, mitä se on ollut ja mihin se on mennyt. Pisteet lähti kai elävästä otteesta, äänestä lähdössä, ehkä jostain muusta..? Mutta Sulo meni ihan kivalla vauhdilla, otti suoraan, ei tiputtanut tai mällännyt, toi suoraan eteen kohtuutiiviistikin. Minä olen tyytyväinen. (Kiitos Jarille muistutuksesta, miten tärkeitä ne sujuvat peruskäytökset ovat!)

Kaukot, 6 p. Nämä oli ihan hirveitä. Ekaan ylösnousemiseen varmaan 3 käskyä, ja sittenkin Sulo nousi vain sen verran, että kyynärät nousi ilmaan ja painui maihin saman teinsä. Se oli kai tekemässä paikkamakuuta.Aloitus oli huvittava; liikkuri näytti kengänkärjellä viivan, johon pyllyn pitäisi osua, ja Sulo oli sitä mieltä että "ai tästä kaivetaan."

Hyppy, 7 p. Tässäkin taisin joutua antamaan kaksoiskäskyn istumiseen, olikohan ääntäkin mukana. Enää ei muista... Hypyt ok.

Kokonaisvaikutelma 7 p. Mauri ei vissiin tykännyt meistä erityisemmin, ainakaan tänään, ei perustellut pisteitä sen kummemmin. Vähänhän tekeminen oli välistä nihkeetä, ja sitä ääntä irtos parissa kohtaa. Itsestä se ei niin huonolta tuntunut, tiedä sitten.

Ei esitetty me parasta osaamistamme tänään, mutta tiukassa oli ykköset muutenkin. Avoimessa luokassa ykköstuloksia ei tullut yhtään, kakkostuloksen taisi saada voittaja. Luoksetulon pysäytykset venyivät järjestään. Sinällään esim. ilma oli varsin optimaalinen koitokseen; viileä ihmisille mutta mukava koirille.

Kaikkinensa koitos oli kuitenkin mulle opettavainen. Luulen, että se, että Sulo ei tehnyt liikkeitä "kuten ne on sille opetettu", johtuu meidän vähäisestä kokeenomaisen treenin määrästä näillä avoliikkeillä. Sehän alotti ihan hyvin, mutta pakko levisi loppua kohti pahemmin ja pahemmin (kahden ekan liikkeen jälkeen kerkesin jo ajatella, että tämähän menee hyvin! Virhe, ei saa nuolaista ennen kuin tipahtaa!) Se, mihin olen kuitenkin tyytyväinen omalta osaltani, on että tajusin, tai ainakin yritin, kehua Suloa liikkeiden jälkeen, niiden epäonnistuneidenkin. No, ehkä ne kiitokset ei yhtä vuolaita olleet väärien suoritusten jälkeen, mutta eihän se koiran vika ole, ettei me olla treenattu tarpeeksi. Mikä oli kaikkein positiivisinta, niin Sulolla oli ainakin yritystä. Kuten epäilinkin, se vire näkyy sitten siinä, että Sulolta pääsee ääntä, mutta ei tää nyt mitään ihan hirveetä ollut kuitenkaan. Jos vertaa viime kokeeseen, jossa pistesaalis oli jotain samaa luokkaa, tässä kokeessa Sulo oli mukana kuitenkin sillä meiningillä, että se yrittää ja tekee töitä, eikä rupee kapsuttelemaan kesken liikesuorituksen.

Tajusinpa myös koepaikalla sellaisen jutun, että sen verran monta koekäyntiä meillä on jo takana, että Sulo tietää, milloin ollaan tilanteessa, jossa ei palkkaa tule, eikä se intensiivinen keskittyminen ole niin kannattavaa kuin treeneissä. Tähän ei kai muu auta kuin loppupalkalle ketjuttaminen - saada Sulo uskomaan, että palkka tulee, kun jaksaa vähän vain tehdä. Ongelma näkyi hyvin selvästi paikkamakuun korvattomuudessa, ja yksilösuorituksiin mennessä pienen ensiapuloppupalkan mielikuvan yritinkin Sulolle tehdä jättämällä narupallon kehän ulkopuolelle, tein vuoroamme odotellessa pari seuraamisen aloitusta ja vapautusta palkalle. Ja kun tultiin kehästä, juostiin yhdessä hakemaan palkkaa.

Kaukoihin pitää ottaa toinen sana jättöön kuin se "paikka", jota olen nyt käyttänyt, että se erottuisi paikkamakuusta. Luoksetulon pysäytykseen ensimmäisen kutsun voisin myös vaihtaa. Olen käyttänyt sitä samaa tänne-käskyä, mutta sillä Sulo nähtävästi ottaa liian kovan vauhdin. Kotitreeneissä olen käyttänyt tule-käskyä, mutta sillä Sulo taas ennakoi pysäytystä ihan älyttömästi. Jospa se sitten toimisi kokeissa?

Aikaa seuraaviin kokeisiin on vähän, mutta kyllä me silti sinne mennään. Pitää yrittää ehtiä tekemään muutamien liikkeiden ketjuttamista peräkkäin, hypyn istumisen varmistelua, kaukoja lelupalkalla, seisomisen varmistelua ja luoksetulon pysäytystä piitkästä matkasta. Eihän tuossa hommaa olekaan :)

Liina on tehnyt myös tottiksia, seuraamista, jääviä ja luoksetuloja. Jääviä treenaan kaikkia sekaisin. Maahan Liina menee jo sivusta, muutaman kerran on mennyt istumaankin, seisominen on vaikein. Niin ja onhan Liina tehnyt noutoakin. Se tekee oikeastaan koko noutoliikkeen jo nyt paremmin kuin Sulo... Ihan niin nopea se ei ole, eikä tule niin tiiviisti eteen istumaan kuin toivoisin, joten kun meillä ei noudon kanssa mikään kiire ole, tehdään nyt vain vauhtia ja tunnetta siihen kapulaan, ja otetaan erikseen eteenistumisia kapulan kanssa. Tänään se teki yhden lyhyen keppijäljen pihassa myös, ja ilmaisi kaikki kepit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti